2008 quotes

Some quotes from participants of the Nordic Harp Meeting 2008:

Marie Länne Persson (Sverige):
“Spelstilarna var varierande utifrån instrument, teknik, repertoar och tradition – spel på harpa kan vara väldigt mycket! Det här var en speciell upplevelse:
– en värld av harpor av olika storlekar, modeller och klanger.
– en samling människor, en sorts musikaliska överlävare, alla vana att hitta nya vägar, nya arenor och sammanhang för sitt instrument.
– ett enormt kunnande i spel, historia och kunskap om instrumenten.
– allspel på harpor till dansande publik, helt olikt något allspel jag någonsin varit med om!
– att få sjunga en ballad ackompanjerad av flera hundra lyhörda harpsträngar!
– att spela tillsammans, lära nytt, experimentera och att få lyssna till alldeles underbar musik!
Innan mötet var över, var det bestämt att det 2:a Nordiska Harpmötet kommer att hållas i Finland och att Norge tar hand om det 3:e!

Något nytt har börjat!” (Östgötaspel 5/2008)

Karin Klein (Tyskland):
Harpstämman var liksom en stor familjträff med människor som man inte har träffat innan. Vi pratade, skojade och framför allt lyssnade och spelade tillsammans. Det var ett underbart tillfälle att lära känna olika typer av nordiska musik. När man hör begreppet ”nordisk folkmusik” så hade jag innan tänkt mest på polska, fioler och nyckelharpor. Men den mångfald jag lärde känna under harpstämman i Lund hade jag aldrig förväntat mig. Det var också mycket intressant att se och lyssna till de olika instrumenttyperna. Där fanns ju sådana som jag aldrig innan hade hört talas om, t.ex. langeleik eller den finska stråkharpan. Men vad jag kanske tyckte mest om var att träffa alla harpspelarna, lyssna till deras musik och kanske det bästa: att spela tillsammans i spelstugor. Det var ett verkligt utbyte av så mångfaldiga låttyper. Jag njöt varje minut av harpstämman och hoppas att det blir någon fortsättning snart.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.